Banden

Banden zijn er in vele soorten en maten, natuurlijk levert de Bandencentrum IJsselland alle gerenommeerde merken en soorten. De juiste band is voor iedereen anders, de één wil breed, de ander plat enz. De Bandencentrum Zwolle is leverancier van alle gerenormeerde merken, en deze worden natuurlijk vakkundig met de modernste machines gemonteerd op uw voertuig.

Welke autoband heb ik nodig?

Autobanden hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Op de wangen (zijkant) van iedere band staan codes. Uit deze codes kunt u opmaken waarvoor uw band wel en niet geschikt is. Hieronder vindt u een tekening met de meest voorkomende symbolen en aanduidingen. Door uw rijgedrag te analyseren en rekening te houden met de weersinvloeden kan op een simpele manier de ideale band voor u worden uitgezocht.Welke band
Autobanden hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Op de wangen (zijkant) van iedere band staan codes. Uit deze codes kunt u opmaken waarvoor uw band wel en niet geschikt is. Hieronder vindt u een tekening met de meest voorkomende symbolen en aanduidingen. Door uw rijgedrag te analyseren en rekening te houden met de weersinvloeden kan op een simpele manier de ideale band voor u worden uitgezocht. Als uw band een profieldiepte tussen de 8 en 4 mm heeft is hij goed, en rijdt u veilig. Is de band nog maar 3 mm dan neemt de kans op aquaplaning fors toe. Is uw band echter minder dan 2 mm dan is deze niet meer veilig en dient vervangen te worden. Bij een profieldiepte van 1.6 mm bent u zelfs wettelijk strafbaar!

all-season-banden

TIP

Zorg ALTIJD voor een correcte wielgeometrie (laat regelmatig u auto uitlijnen).

Onjuiste sporing “vreet rubber”en dus redement.

Weetje over slijtage

1.Water op de weg en hoge snelheid gaan nooit samen. Voordat u het weet rijdt u op water in plaats van op asfalt. Gevolg: aquaplanning waardoor de wagen absoluut onbestuurbaar wordt.
Zorg ALTIJD voor de juiste spanning in elke band (minimaal 1x per 2 maanden checken). Onderspanning = temperatuurstijging = slijtagetoename.Wees scherp tegen onbalans. Het veroorzaakt verlies van brandstof, rubber, wegligging en comfort. Vreemde slijtage of onbalanceerbare trillingen? Laat de banden trimmen!

Weetje over slijtage

2. De juiste bandenspanning is van groot belang: 20% onderspanning veroorzaakt 30% verkorte levensduur van de banden.Een band slijt bij 30 graden celsius 3x zo snel als bij 5 graden celsius.
Laat elke band vullen met stikstof (minder warmte-ontwikkeling = minder slijtage). Banden blijven veel langer op spanning en u bespaart vele euro’s aan brandstof.

Weetje over slijtage

3. Bij 120 km p/u slijten uw banden 2x zo snel als bij 70 km p/u.

 

483716_103976043131445_624882181_n

Trilt uw stuur?

Als uw stuur trilt bij een bepaalde snelheid of voelt u een trilling in de stoel of in de vloer van uw auto dan is dit meestal op te lossen met het balanceren van uw wielen. Kom voor het vakkundig uitbalanceren even langs bij ons.

Heeft u een stoepje of een vluchtheuvel geraakt ? Laat uw auto dan controleren op de uitlijning. Heeft uw auto het stuur scheef staan, merkt u dat de auto naar een bepaalde kant trekt of heeft u onderdelen vervangen zoals aandrijfassen, koppelingsplaten, stuur- of fuseekogels, spoorstangen etc. laat ook dan uw auto voor de zekerheid ook even uitlijnen.

Gaat u met de auto op vakantie ? Laat dan de banden van zowel de auto als de caravan gratis bij ons controleren op profieldiepte en bandenspanning. Wist u dat er speciale banden voor caravans en aanhangwagens te koop zijn ! Een caravanband is een stuk veiliger dan een personenwagenband, dit komt omdat een caravan/aanhangerband een stuk sterker zijn en meer gewicht kunnen verdragen. Vraag ons naar de mogelijkheden voor uw caravan/aanhanger. Wij staan u graag te woord.

Tot slot

 

Wanneer moet er gecontroleerd worden ?
Zorg ervoor dat de ophanging en de stuurinrichting regelmatig worden geïnspecteerd.
De wielbalans moet op zijn minst elk jaar of om de 16.000 km worden gecontroleerd.
Laat altijd uw wielen balanceren als er nieuwe banden zijn gemonteerd.